Ateriapalvelut
Ateriapalveluissa menestymisen avaintekijöitä ovat loppuasiakkaiden tarpeiden tunteminen, tehokas tuotantoverkko sekä osaava henkilöstö. Tuotantorakenteen kehittämiseksi ja tuotantokapasiteetin varmistamiseksi rakennettu tilapäinen tuotantokeittiö Kattila aloitti toimintansa alkuvuonna 2019. Kattilassa valmistetaan päivittäin noin neljätuhatta ateriaa useille kouluille ja päiväkodeille. Keittiön ruoanvalmistustapa vähentää merkittävästi ateriatuotannon ympäristövaikutuksia, pesuainekuormitusta sekä veden kulutusta. Tuotantokeittiön mahdollistama kuljetusten lukumäärän vähentäminen näkyy myös kuljetuspäästöjen pienenemisenä. Myös hoitoalan ateriapalveluissa alettiin uudistaa tuotantorakennetta ja valmistautua uuden cook and chill -tuotantotavan käyttöönottoon.
Liiketoimintamallin uudistamiseen ja keskitettyyn ateriatuotantoon tähtäävän, Kattilaa merkittävästi suuremman tuotantokeittiö Voiman Padan hankesuunnitelma ja toteutussuunnittelun aloittaminen hyväksyttiin yhtiön hallituksessa joulukuussa 2019. Padan tarkoitus on turvata koulu- ja päiväkotiruokailun tuotantokapasiteetti Tampereella, parantaa tuotannon tehokkuutta, työolosuhteita ja asiakaslähtöisyyttä sekä huomioida entistä kattavammin ateriatuotannon ympäristövaikutukset.
Puhtauspalvelut
Puhtauspalvelut täydentävät Voimian ateriapalveluita ja mahdollistavat yhä laajemman palvelutarjonnan. Voimian puhtauspalveluissa testattiin vuoden kuluessa laajasti muun muassa robottiteknologiaa, joka vaikuttaa myönteisesti sekä puhtauspalveluiden tuottavuuteen että henkilöstön työhyvinvointiin robotin korvatessa ihmisen raskaan, toistuvan ja mekaanisen työn tekijänä.
Robottikokeilujen ohella Voimia uudistaa toimintatapojaan myös muilla puhtauspalvelun osa-alueilla. Kesästä 2019 asti Pyynikin ja Tesoman uimahallit on pidetty puhtaana Voimian ja sen puhtauspalvelukumppanin yhteistyönä: uudenlaisen monituottajamallin mukanaan tuomia hyötyjä ovat olleet yhä parempi laatu sekä aiempaa tiiviimpi vuorovaikutus asiakkaan ja palveluntuottajan välillä. Voimia tuottaa merkittävän määrän puhtauspalveluita yhteistyökumppaniensa kanssa ja myötävaikuttaa siten välillisesti Tampereen ja sen lähiseudun työmarkkinaan ja liike-elämään. Voimian päättyneen tilikauden aikana tekemät puhtauspalveluhankinnat kumppaneiltaan olivat yhteensä yli seitsemän miljoonaa euroa.
Turvallisuuteen ja ekologisuuteen liittyvät asiat huomioidaan puhtauspalveluissamme erityisen tarkasti. Voimian oman tuotannon puhtauspalvelut saivat alkuvuodesta 2019 oikeuden käyttää Joutsenmerkkiä, mikä edellyttää tiukkojen elinkaariajatteluun perustuvien ympäristövaatimusten täyttämistä: merkkiä tuotteelle tai palvelulle myönnettäessä arvioidaan muun muassa materiaalien alkuperä, tuotannon ja käytön energiankulutus sekä kemikaalien käyttö ja jätteiden synty koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana.
Vastuullisuus
Vastuullisuus on kiinteä osa Voimian arkea ja se otetaan laajasti huomioon kaikilla toiminnan osa-alueilla: yhtiö ja sen edeltäjät ovat jo vuosia näyttäneet omalla esimerkillään tietä julkisen sektorin vastuullisuuden saralla. Voimialle myönnettiin joulukuussa 2018 ympäristöjärjestelmä Ekokompassin sertifikaatti. Edellä jo mainittu Joutsenmerkin käyttöoikeus myönnettiin oman tuotannon puhtauspalveluille huhtikuussa 2019 ja Pirkanmaan Voimia on ensimmäinen julkisen sektorin toimija, jonka palvelu sai merkin käyttöoikeuden Suomessa.
Elokuusta 2019 lähtien kaksikymmentä tamperelaista koulua ja päiväkotia on ollut mukana kokeilussa, jossa tarjotaan kasvisruokaa päivittäin toisena ateriavaihtoehtona. Kasvisruokapilotin tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria kasvispainotteiseen syömiseen, joka on sekä terveellistä että ympäristövastuullista. Pilotin antaman kokemuksen myötä kasvisruokatarjonta vakiintuu kaikkiin Tampereen kouluihin ja päiväkoteihin vuoteen 2022 mennessä.
Yhteiskunnallinen ja sosiaalinen yritys Tampereen Sarka Oy palkitsi Pirkanmaan Voimian
syksyllä 2019 hyvästä yhteistyökumppanuudesta, jonka aikana Voimia on osoittanut merkittävää yhteiskuntavastuuta edistämällä pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten ihmisten työllistymistä.
Voimia on sitoutunut vastuullisuuteen myös raaka-ainehankinnoissaan ja yhtiö suosii
kotimaisia ruoka-aineita aina kun se on mahdollista. Hankinnoissa huomioidaan elintarvikkeiden jäljitettävyyteen ja turvallisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyvät näkökohdat. Voimia on sitoutunut #häkitön -tavoitteeseen: vuoden 2020 aikana siirrytään käyttämään vähintään lattiakanalassa elävien vapaiden kanojen munia ja kananmunavalmisteiden osalta tavoite täyttyy vuoteen 2025 mennessä.
Tarja Alatalo, Liiketoimintajohtaja