Rakennemuunnetut ateriat

Rakennemuunnettuja ruokia tarjotaan vanhainkodissa, asumispalveluissa, päivätoiminnassa ja sairaaloiden osastoilla silloin, kun asukkaalla on ongelmia puremisessa ja/tai nielemisessä. Jokainen rakennemuunnettu ruokalaji valmistetaan omalla ruokaohjeella, jotta ravintoarvot pysyvät oikealla tasolla ja ruoka sekä näyttää että maistuu mahdollisimman hyvältä. Ruoan rakenne on turvallinen esimerkiksi nielemisongelmista kärsiville ja sitä on miellyttävää syödä.

Lounaan rakenteesta riippumatta ruokahetken tulisi olla jokaiselle asiakkaalle laadukas ja mukava hetki, joka piristää päivää. On tärkeää, että ruoka-annokseen kuuluvat aterian osat annostellaan lautaselle omina ryhminään. Kattaus asetetaan kauniisti ja ruokailuun on varattu asukkaan tarvitsema aika.

Alla on esitetty kuvina sama lounas viidessä eri muodossa: perus, pehmeä, karkea, sileä ja nestemäinen ateria. Kaikki aterian osat muutetaan kyseiseen ruokavalioon sopivaksi; esimerkiksi raaste tai salaatti tarjotaan soseena ja jälkiruokakiisselistä siivilöidään siemenet pois. Jokaista ateriakokonaisuutta voi täydentää asukkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

Peruslounas

Peruslounas tarjotaan mikäli asukkaalla ei ole ongelmia ruoan pureskelussa tai nielemisessä.

Pehmeä lounas

Pehmeä ruoka on helposti hienonnettavissa haarukalla ja tarjottava leipä on pehmeää.

Karkearakenteinen lounas

Karkea, sosemainen ruoka hienonnetaan jo ruoanvalmistusvaiheessa. Leipä tarjotaan, mikäli asukas pystyy sen syömään.

Sileärakenteinen lounas

Sileä, sosemainen ruoka on sakeaa, täysin sileää ja sitä on helppo niellä.

Nestemäinen lounas

Nestemäinen ruoka on täysin juoksevassa muodossa. Leivän tilalla tarjotaan velliä.

Ruokalistat

Tarjoamme ravitsevaa, monipuolista ja maukasta ruokaa päivittäin sadoissa päiväkodeissa, kouluissa, palvelukeskuksissa ja lounasravintoloissa eri puolilla Pirkanmaata. Täältä näet ruokalistamme!

Miten onnistuimme?

Nappisuoritus vai huti – kerro meille! Kiitos, että autat meitä kehittämään toimintaamme.

Uutiskirje

Uutiskirjeemme ilmestyy muutaman kerran vuodessa ja kertoo hyvinvoinnin ja ravitsemuksen ajankohtaisista kuulumisista Pirkanmaalla.