Julkaistu: 4.11.2019

Robotit hommissa

Robotit ovat kuluvana syksynä näkyneet muutamissa päiväkodeissa ja kouluissa. Siivousrobotteja on otettu kokeiluun Voimian omaan puhtauspalvelutuotantoon ja kokeilua tullaan jatkamaan ja laajentamaan. Parhaimmillaan mekaanisen työn tekevä robotti vapauttaa työntekijän aikaa tarkkuutta ja ammatillista osaamista vaativiin tehtäviin.

Tesoman koulussa ja päiväkodissa ollaan tyytyväisiä robottiin, joka sai nimen Teletappien sympaattisen Nuunuu-imurin mukaan. Palveluesimies Outi Kataja kertoo, että Nuunuu on itsenäinen ja ahkera työkaveri, joka tosin satunnaisesti saattaa unohtua seisoskelemaan turvalliseen paikkaan. – Hän liikkuu sutjakasti erilaisilla lattiapinnoilla ja sujuvoittaa siivousta. Robon hoitaessa eteisalueen voin itse keskittyä luokkien siivoukseen. Irjalan päiväkodissa palveluesimies Tarja Huotari kiittää robotin hiljaista ääntä, joka ei häiritse asiakasta. Pienikokoinen robotti mahtuu kätevästi siivoamaan pieniin koloihin ja kalusteiden alle.

Kokeilussa ovat olleet mukana kahden eri toimittajan Makita DRC200 ja Lindhaus Robby Li-ion 2.0 robotti-imurit. Marras-joulukuussa Vuoreksen koulukeskukseen tulee kokeiluun kaksi yhdistelmäkonerobottia Taski Swingobot 2000 sekä Adlatus CR700.

Toistaiseksi robotit toimivat tehokkaimmin isoissa kalustamattomissa tiloissa kuten liikuntasaleissa, auloissa ja käytävillä. Työhön ohjelmoitu siivousrobotti voi puhdistaa liikuntasalin lattian illalla tai yöllä itsekseen, jolloin ihmiselle varattu työaika vapautuu muihin siivoustehtäviin. Tavoitteena on saada raskas, toistuva ja mekaaninen työ siirrettyä ihmiseltä robotille. Robotti ei korvaa ihmisen suorittamaa puhtauspalvelutyötä, vaan toimii hyvänä osana ja lisänä siivouksessa.

Robottien kehittymistä seurataan niin Voimiassa kuin koko puhtauspalvelualalla kiinnostuneena. Aika näyttää, pääseekö jokin kokeilussa olleista roboista osaksi Voimian resursseja vai odotetaanko vielä niiden älykkyyden kehittymistä ja hankintakustannusten laskua: hintahaitari vaihtelee 600 eurosta 85 000 euroon laitteen koon ja kapasiteetin mukaan.

Lisätietoja

Elina Ahtiala-Huotari
Tuotekehitysvastaava, puhtauspalvelut
Pirkanmaan Voimia Oy
puh. 050 464 8466
elina.ahtiala-huotari(at)tampere.fi