Julkaistu: 8.8.2019

Kasvisruokaa vaihtoehtona joka päivä

Kaksikymmentä tamperelaista koulua ja päiväkotia on mukana kokeilussa, jossa tarjotaan kasvisruoka päivittäin toisena vaihtoehtona 19. elokuuta 2019 alkaen. Lapset ja nuoret saavat itse valita annoksensa sisällön: lautaselle voi ottaa joko sekaruokaa, kasvisruokaa tai vaikka molempia.

Kasvisruoka valmistetaan pääosin lakto-ovovegetaarisena eli se sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitoa ja kananmunaa. Kasvisruoka on yhtä ravitsevaa kuin sekaruoka, kun sen valmistuksessa käytetään monipuolisesti eri proteiininlähteitä. Ravitsemussuunnittelija on käynyt läpi kaikki kasvisruokareseptimme ja ne täyttävät ravitsemussuositukset. Proteiinin määrä on riittävä, vaikka aina ruokailija ei välttämättä havaitse esimerkiksi kasviskeittoon soseutettua linssiä.

Kasvisruokavaihtoehto totuttaa uusiin makuihin ja raaka-aineisiin. Tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria kasvispainotteiseen syömiseen, joka on sekä terveellistä että ympäristövastuullista. Ravitsemussuositusten mukainen kasvisruoka myös monipuolistaa ruokavaliota ja tuo vaihtelua aterioihin. Sekaruokaa on edelleen tarjolla samoin kuin aikaisemminkin.

Olisi hienoa, jos asiasta keskusteltaisiin kotona etukäteen ja kannustettaisiin lasta tutustumaan uusiin ruokakokemuksiin. Vanhempien kiinnostus ja positiivinen suhtautuminen kouluruokailuun tukee lapsen ja nuoren terveellisiä valintoja ruokailutilanteessa.

Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa tarjoamme tuttuun tapaan päivittäin sekä kasvis- että sekaruoan.

Lisätietoja

Maiju Suvanto
Tuotekehitysvastaava, ateriapalvelut
puh. 040 806 2828
maiju.suvanto@tampere.fi