Julkaistu: 23.3.2022

Rakkaudesta lajiin! Tämä on työtä, jolla on tarkoitus. Myös oma kädenjälki näkyy välittömästi.

Tarja, palveluesihenkilö

Tarja työskentelee Irjalan pienten lasten yksikössä palveluesihenkilön tehtävissä. Ammattikoulun keittäjälinjan ja laitoskeittäjän ammattitutkinnon lisäksi Tarjalta löytyvät suurtalousesimiehen sekä toimitilahuoltajan tutkinnot. Uraputki alkoi vuonna 1982 Hatanpään sairaalan keittiöllä ja 1990 koulujen keittiöillä perusopetuksen oppilashuollossa keittiöapulaisen tehtävässä.

Tarja on työskennellyt työuransa aikana myös vahtimestari-keittäjänä, keittäjäemäntänä, ravitsemistyönjohtajana ja tiimiesimiehenä. Työntekopaikka on vaihtunut matkan varrella Hatanpäältä, Messukylän, Klassisen ja Kämmenniemen kouluista Sammon kouluun, Teisko-Keskusta-alueen ja myöhemmin Amurin alueen tiimiesimiehen tehtävistä nyt viimeisimpänä Irjalan pienten lasten yksikköön.

Rakkaudesta lajiin! Tämä on työtä, jolla on tarkoitus. Myös oma käden jälki näkyy välittömästi työssä”, Tarja kertoo työnsä parhaista puolista.  ”Päivätyö, vahva organisaatio, monipuoliset tehtävät, etuudet, vertaistuki, yksin ei tarvitse olla ongelmien kanssa, vaan apua saa, työpaikan varmuus”, Tarja listaa Voimialla työskentelyn etuja.

Muutos alalla on ollut Tarjan mukaan huomattava.  ”Työvaatteet ovat vuosien saatossa muuttuneet työtakista jakkuun ja housuihin. Päähine kertakäyttöisistä kankaisiin. Tilaukset tehtiin aiemmin puhelimella, nyt järjestelmien kautta. Reseptejä ei aina ollut käytettävissä, nykyään on aina.” Kehitys näkyy myös laitteissa.  Vuosia sitten keitettiin kastiketta 20 litran alumiinikattilassa, nyt löytyvät yhdistelmäuunit, joissa kaikki onnistuu. Merkittävin muutos työssä on Tarjan mukaan kuitenkin tietotekniikan käyttö työvälineenä.

Erityisen ylpeä Tarja on siitä, että saa tehdä työtä, jolla on suuri vaikutus siihen, että lapset kasvavat, oppivat sekä pysyvät terveinä. ”Olemme myös puhtauspalvelutyön osaajia.  Puhtaus on puoli ruokaa”, Tarja kertoo. Se, että saa tehtyä kaikki suunnitellut työt, ruokaa on riittävästi, mutta ei liikaa hävikin määrään jäädessä pieneksi, tekevät työpäivästä Tarjan mielestä erityisen onnistuneen.

”Olen ylpeä kaikista heistä, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä vuosien varrella. Ammattilaisia ovat ihan kaikki, kiitos ihan jokaiselle! ”