Julkaistu: 4.2.2019

Sokerin vähentämistä päiväkodeissa seurataan ravitsemussitoumuksella

Pirkanmaan Voimia Oy on sitoutunut vähentämään päiväkotien välipalojen lisätyn sokerin määrää tekemällä kestävän kehityksen ravitsemussitoumuksen. Ravitsemussitoumuksen visiona on, että vuonna 2020 kaikkien on helppo nauttia ravitsemussuositusten mukaista ruokaa Suomessa.

Päiväkotien välipalojen lisätyn sokerin määrää on vähennetty keskimäärin 30 % Pirkanmaan Voimia Oy:n ruokapalvelujen reseptiikassa pysyvästi. Taustalla on tavoite ravitsemussuositusten mukaisesta sokerimäärästä sekä asiakkaan toive, kertoo Pirkanmaan Voimia Oy:n ravitsemussuunnittelija Kaija-Leena Kristola. Sokerin vähentäminen ei vähennä makua, sillä luonnon oman makeutuksen kuten soseutettujen marjojen määrää on lisätty.

Lapset ovat alusta alkaen olleet uudistuksessa mukana testaamassa uusia makuja. Kaija-Leena Kristolan mukaan syksyllä alkaneesta käytännöstä on tullut ainoastaan hyvää palautetta. – Sokerin vähentäminen on tullut vahvasti esiin myös huoltajien toiveissa. Sokerin vähentämistä jatketaan edelleen pikkuhiljaa ja seuraamme toki palautetta jatkuvasti.

Ravitsemussuositusten mukaan sokerin maltillinen käyttö on osa koko perheen terveyttä edistävää syömistä. Runsas sokerin käyttö aiheuttaa hammaskariesta ja vaikuttaa myös energiansaantiin. Ylipainon sekä siihen liittyvien sairauksien kuten 2. tyypin diabeteksen riski kasvaa. Lisätyn sokerin määrän vähentäminen asteittain on helppo tapa muuttaa elintapoja terveellisempään suuntaan.

Kaija-Leena Kristola lisää, että Pirkanmaan Voimian ateriatuotekehitys työskentelee parhaillaan usean terveyttä edistävän teeman parissa. – Työn alla ovat mm. kasvisruoan proteiinisisällöt sekä suola ja rasva. Haluamme valmistaa ruokaa, joka on sekä herkullista että terveellistä; alamme mm. tarjota Sydänmerkkiaterioita kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa syksyllä 2019.

Julkisissa yhteiskuntasitoumuksissa eri toimijat sitoutuvat edistämään kestävää kehitystä kaikessa työssään ja toiminnassaan konkreettisin teoin. Sitoumuksen toteutumista seurataan raportoinnilla. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on keskeinen väline globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda 2030:n, tavoitteiden toteuttamiseksi Suomessa. Se on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta.

Pirkanmaan Voimian sitoumus:
https://www.sitoumus2050.fi/selaa-sitoumuksia#//details/208609

Pirkanmaan Voimia Oy

Lisätietoja
Ravitsemussuunnittelija
Kaija-Leena Kristola
puh. 0400 126 877
s-posti: kaija-leena.kristola@tampere.fi