Julkaistu: 9.8.2023

Tampereella juhlitaan 75-vuotiasta kouluruokailua

Maksuton kouluruokailu täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Juhlistamme tätä upeaa suomalaista keksintöä kouluissa syksyllä 2023. Heti lukukauden alussa tamperelaiset lapset ja nuoret pääsevät äänestämään sekä omaa nykyistä mieliruokaansa koulussa että ”vanhan ajan kouluruokaa” vaihtoehdoista. Molempia on tarjolla tulevan juhlaviikon kuluessa.

Pirkanmaan Voimian palvelujohtaja Susanna Järvinen kertoo, että kouluruuan synttäriviikkoa vietetään kouluissa lokakuussa syysloman jälkeen. – Viikolle mahtuu nostalgiapäivä, jolloin syödään menneiden vuosikymmenien tyypillistä kouluruokaa. Tuotekehitystiimimme on valinnut ennalta vaihtoehdoiksi kolme hyvin erityyppistä ruokaa eli tillilihan, jauheliharisoton ja ohrapuuron. Oppilaat pääsevät äänestämään koulun ruokasalissa jo ensi viikolla.

Juhlaviikolla tarjotaan myös oppilaiden nykyisistä suosikkiruuista valittu kaikkien aikojen toiveruoka. Tämän ruuan pääsee valitsemaan Nuorisopalveluiden Aktorit-ryhmä. Järvinen kertoo, että Pirkanmaan Voimia tekee yhteistyötä Tampereen Nuorisopalveluiden kanssa tamperelaisnuorten osallistamiseksi ja whatsappissa toimiva Aktorit on yksi osallistamisen muoto. – Ryhmän kautta saavat äänensä kuuluviin myös ne nuoret, jotka eivät ole aktiivisia esimerkiksi koulujen oppilaskunnissa. Tamperelaisnuoret voivat liittyä ryhmään ja päästä äänestämään ja kertomaan mielipiteensä erilaisista ajankohtaisista nuorten elämää koskevista asioista.

Viikon kunniaksi kerätään myös kouluruokamuistoja sekä entisiltä että nykyisiltä koululaisilta ja keittiöhenkilöstöltä. – Luokka voi esimerkiksi kerätä kaikki oppilaiden hyvät jutut yhteen ja lähettää meille, arvomme tarinoita lähettäneiden luokkien kesken jätskejä koko luokalle, Susanna Järvinen vinkkaa.

Osuvia, hauskoja ja koskettavia muisteluita julkaistaan voimia.fi -nettisivustolla syksyn 2023 kuluessa. Toimitamme tekstin ja halutessaan voi käyttää nimimerkkiä.

Jaa muistosi näin:

  • kirjoita muistosi (muista ajoitus ja paikka, esim. 80-luvun alku Raholan koulussa)
  • lähetä teksti osoitteeseen viestinta@voimia.fi ja laita otsikoksi Kouluruoka75
  • tekstit ehtivät mukaan vielä syyskuussakin
  • ilmoita, jos haluat käyttää nimimerkkiä tai pelkkää etunimeä

Lisätietoja

Susanna Järvinen
Palvelujohtaja, Lasten ja nuorten palvelualue
susanna.jarvinen@voimia.fi