Kirjoittaja:

Elina

Elina Ahtiala-Huotari

Tuotepäällikkö, puhtauspalvelut

Julkaistu: 30.10.2023

Sano robotille rohkeasti Moro!

Ajelen Kalevan puistotietä Tampereen keskustasta poispäin. Katu on hiljainen ja suojatiet tyhjiä. Yhtäkkiä suojatien kohdalla näen pensaiden katveessa kaupan robotin ja jarrutan. Suustani pääsee vaistomaisesti anteeksipyyntö vuoroaan rauhallisesti odottavalle robotille. Hetkinen, mitä juuri tapahtui? Pyysinko anteeksi robotilta? 

 Eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun olen käynyt yksipuolista keskustelua robotin kanssa. Keväällä 2023 Voimiassa päätettiin hankkia ensimmäinen yhdistelmärobotti puhtauspalveluun – robotti-imureita toimipaikoissa jo olikin. Koululle tuli viisi robottia koekäyttöön. Esittelytilaisuudessa toivottelin robotit vuorollaan henkilökohtaisesti tervetulleiksi, vaikka vastavuoroisuus jäi hivenen laimeaksi. Työharjoittelujakso sujui mallikkaasti niin robottien kuin Voimian henkilöstönkin osalta: koekäytön jälkeen Voimia otti ensi rullauksen kohti robottiavusteista puhtauspalvelua, kun koululle hankittiin ensimmäinen yhdistelmäkonerobotti. 

 Roboteista vetovoimaa? 

 Puhtauspalveluala on aina kärsinyt pienestä alakulosta ja vetovoiman puutteesta. Huolimatta siitä, että positiiviset ammattilaiset ovat pitäneet lippua korkealla ja ala on kehittynyt huimasti. Kukaan ei varmasti halua muistella sen enempää korona-aikaa, mutta se nosti puhtauspalvelut otsikoihin ja ihmisten tietoisuuteen. Puhtauden tarve sekä merkitys ymmärrettiin. Olin jo kaivamassa vuosikertamarjamehua kellarista maljan nostoon – nytkö viimein ala saa ansaitsemansa arvostuksen ja nousukiito voi alkaa? Vihdoin! Valitettavasti huuma ja hypetys kesti vain tovin. 

Jo ennen koronaa siivousrobottien kehitys oli kirinyt kovaan vauhtiin. Markkinoille on tullut useita erilaisia ja eri kokoisia siivousrobotteja kuten yhdistelmäkone, imuri ja näiden erilaisia hybridiversioita. Puhtauspalveluala on jälleen ottanut ison kehitysaskeleen. Olisiko robotiikka nyt se tekijä, jolla saamme puhtauspalvelualan kiinnostavaksi? Vuosikertamarjamehu on edelleen kellarissa odottelemassa… 

 Ne tulee ja vie meidän työt! 

 Viekö robotti ihmisten työt? Sellainenkin hajatelma saattaa mieleen juolahtaa. Käykö näin vai täydentääkö robotti vain ihmisen tekemää työtä? Robotti voi auttaa teollisuudessa kokoonpanossa, hitsata tai hoitaa vaativan leikkauksen eli tehdä tehtäviä, jossa vaaditaan erityistä tarkkuutta. Robotti auttaa ihmistä tai ihminen auttaa robottia – tehdään yhdessä? Itselläni ei ole kristallipalloa, mutta uskallan väittää, että kaikille puhtauspalvelualalla työskenteleville sekä alasta kiinnostuneille löytyy töitä lähitulevaisuudessa.  

 Palataan Voimian ensimmäisen yhdistelmäkonerobotin luo. Robotti työskentelee Voimian palvelutyöntekijän kanssa työparina. Robotin rullatessa itsenäisesti liikuntasalissa pesten lattiaa, palvelutyöntekijä siivoaa seinän toisella puolella pukuhuonetiloja. Liikuntasalin lattioiden puhdistamisesta vapautuu ihmisen työaikaa toisiin tehtäviin ja sen myötä helpotusta ruuhkaisempiin työaikoihin kuten aamuun.  

 Työvoiman saatavuudesta kilpaillaan monilla aloilla ja tähän haasteeseen siivousrobotit vastaavat. Muutosten myötä puhtauspalveluiden tuottaminen muuttuu, ja se vaatii hyvää suunnittelua sekä erilaista osaamista. Perinteiset työtehtävät ja alueet muuttuvat, kun ihmisen tekemän työn rinnalle suunnitellaan robotin tekemä työ – sekä yhteistyö. Jokaisen organisaation on hyvä jo miettiä robotiikan mahdollisuuksia ja sen tuomia muutoksia työelämään. Tällä on vaikutusta myös ammatillisen osaamisen vaatimuksiin. Rohkeus ja uusi, avoin ajattelu edesauttaa asian etenemisessä! 

 Robotin ja asiakkaan kohtaaminen 

 Siivousroboteista ja niiden kyvystä saattaa olla hiukan liian optimistisiakin odotuksia. Nykyinen siivousrobotti vaatii ihmisen tukea toimiakseen ja niitä käytetään ihmisen valvonnassa. Robotit eivät siivoa koulun tiloja yön aikana tai siirry tilasta toiseen itsenäisesti. Tähän syynä ovat ensisijaisesti kiinteistön rajoitteet, ovet ja kynnykset. Rakennuttajien sekä suunnittelijoiden kannattaisi huomioida tämä uusia kiinteistöjä suunnitellessa. Jotta robotti pystyy työskentelemään tehokkaasti, se vaatii selkeän tilan. Kalusteita järjestellään uudelleen ja oppilaita muistutetaan laittamaan ulkovaatteet ja kengät naulakoihin ja telineisiin.  

 Oppilaat suhtautuvat robotteihin lähes poikkeuksetta innostuneesti ja kiinnostuneesti. Ensimmäisen yhdistelmäkonerobotin “kotikoulussa” järjestettiin oppilaille nimikilpailu ja nimiäisten myötä robottimme sai nimen Puhti. Oppilaat ovat vielä askartelemassa sille oman nimikyltin. Inhimillistä, eikös? Puhdilla on tietenkin myös kummit eli koulun robotiikkaa opiskelevan ryhmän oppilaat. Tälle ryhmälle on suunnitteilla myös erillinen siivousrobotti-oppitunti – kasvaakohan tässä ryhmässä uusia puhtauspalvelualan robottiosaajia? Joka tapauksessa on varmaa, että robotin käyttöönotto toi kouluun monelle taholle iloa, apua, tukea ja tietoa! 

 Kirjoittaessani tätä blogia etätyössä kotona katselen kaupan robotin määrätietoista taivallusta puiston poikki. Robottia vastaan tulee koira ja narun toisessa päässä sen ihmistaluttaja. Mitähän koira mahtaa sanoa robotille? Minä sanon puhtauspalvelualalle tuleville roboteille tervetuloa ja iloitaan yhdessä niiden käyttöönotosta!  

 Aika näyttää kirjoittaako seuraavan blogin Chat GPT ja tuota koiraa ulkoiluttaa robotti – kenties… 

Jaa tämä artikkeli somessa!