Kirjoittaja:

Janna Oksanen

Laatuvastaava

Julkaistu: 6.9.2022

Laadukasta ja maistuvaa kouluruokaa

Toimin Voimialla laatuvastaavana ja on mielenkiintoista pohtia, mitä kaikkea laatu sisältää kouluruoan näkökulmasta.  Elintarviketurvallisuuden ja mikrobiologisen laadun varmistaminen on laadunohjauksen peruskauraa, mutta sen lisäksi laatu on paljon muutakin eri asiakasryhmille. Laatu on ennen kaikkea vastuun ottamista eri näkökulmat huomioiden. 

Hyvältä maistuvaa  

Koululaisille ruuan aistinvarainen laatu – eli ruoka maistuu ja näyttää hyvältä – on yksi tärkeimmistä laadun mittareista. Niinpä meillä Voimiassa sitä arvioidaan, kehitetään ja dokumentoidaan säännöllisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että syömme itse lounaaksi samaa ruokaa kuin asiakkaammekin ja siten arvioimme ruuan makua, ulkonäköä ja rakennetta päivittäin. Arvioinneilla varmistamme, että ruuan laatu pysyy hyvänä, vaikka satokausissa, elintarviketoimittajissa tai valmistuspaikoissa tapahtuisikin vaihtelua. Vaikka ruoka olisi kuinka terveellistä, se jää syömättä, ellei se näytä houkuttelevalta ja maistu hyvältä. Vain syöty ruoka ravitsee koulupäivän ajan. 

Ammattiylpeydellä tehtyä 

Otsikossahan se jo tulikin: ”maukasta, laadukasta ja vastuullista ruokaa”. Tätä me haluamme tarjota koululaisille päivittäin. Voimian kokkien ja palvelutyöntekijöiden ammattitaito varmistaa, että ruokien maku ja rakenne ovat parhaat mahdolliset. Esim. perunamuusi valmistetaan tuoreista perunoista ja suosiotaan nostavien sosekeittojen silkkinen rakenne kuohkeutetaan soseutuksen jälkeen (- Ettei tule hitukeittoa, sanotaan tuotekehityskielellä).  

Tuotekehitystiimimme on viime vuosina paneutunut erityisesti kasvisruokaan: on tehty uusia reseptejä, otettu käyttöön uusia raaka-aineita ja pidetty lukuisia makuraateja. Makuraateja pidetään tamperelaisilla kouluilla ja niissä oppilaat arvioivat päivän lounaalla tarjotun ruuan. Näin varmistetaan, että ruoka maistuu. Ja jos ei maistu, päästään arvioiden avulla kiinni ongelman syyhyn ja kehitetään reseptiä edelleen. Tänä syksynä kaikissa tamperelaisissa kouluissa kasvisruoka nousee tasaveroiseksi vaihtoehdoksi liha- tai kalaruuan rinnalle. Koululaiset saavat itse valita linjastosta haluamansa ruuan tai syödä vaikka molempia ruokia samana päivänä.  

Ympäristöystävällistä ja tasavertaista 

Kasvisruoka on ilmastoystävällistä, mutta sillä on myös monia muita hyviä ominaisuuksia. Resepteissä hyödynnetään ravintorikkaita raaka-aineita, kuten esim. linssejä ja papuja sekä monipuolisesti kasviksia.  jotka tukevat oppimista ja jaksamista.  

Koulussa tarjottujen kasvisruokien myötä kaikilla lapsilla ja nuorilla on tasavertainen mahdollisuus tutustua uusiin ruokalajeihin ja ruoka-aineisiin, joita ei ehkä kotona ole tarjolla. Suosituimpien ruokien lista ei ole onneksi vuodesta toiseen aivan samanlainen. Ja vain tarjoamalla uudentyyppisiä vaihtoehtoja löydämme tulevaisuuden suosikkeja! 

Jaa tämä artikkeli somessa!