Kirjoittaja:

Susanna Järvinen

Palvelujohtaja, Lasten ja nuorten palvelusegmentti

Julkaistu: 25.4.2022

Ketterä oppiminen – keino pysyä mukana muutoksessa

Toukokuussa 2022 valmistuu Suomen nykyaikaisin tuotantokeittiö Voimian Pata. Se tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia keittiöiden ruuanvalmistukseen; osalle jo melko tuttuja asioita, mutta osalle ihan uutta. Miettiessäni, miten uuden toimintatavan kouluttaminen henkilöstölle olisi sujuvaa, törmäsin ”ketterä oppiminen” -termiin ja kiinnostukseni heräsi. Voisiko ketterä oppiminen olla avain oppimiseen uudessa tilanteessa ja mitä ketterä oppiminen oikeastaan on?

Ketterä oppiminen on oppimista, jota tehdään osana työtä. Meistä varmasti lähes jokainen joskus kokee epävarmuutta sekä omasta että organisaationsa puolesta, koska muutokset heilauttavat tilanteita tutussa arjessa. Oppiminen ja erityisesti ketterä oppiminen on tapa hallita muutosta ja vastata mahdollisimman nopeasti uusiin ja päivittyviin haasteisiin. Jokainen haluaa oppia uutta voidakseen löytää uuden ratkaisun, parantaakseen omaa toimintaansa, vahvistaakseen oman työnsä merkitystä, tuottaakseen asiakkaalle mahdollisimman hyvän lisäarvon tai päästäkseen kehittämään uutta ideaansa eteenpäin.

Työ tekijäänsä opettaa

 Ketterä oppiminen onnistuu, kun vuorovaikutus työkavereiden kanssa on avointa ja epäonnistumista ei tarvitse pelätä. Lisäksi on hyvä omata hyvät tiedonhankintataidot, sillä tietoahan riittää. Tarvitset vielä kyvyn johtaa itseäsi ja olet kiinnostunut uuden oppimisesta ja innostut helposti. Työympäristön ja työpaikan toimintatapojen on mahdollistettava ketterä oppiminen. Myös työntekijöitä osallistava ja innostava johtaminen tukee tätä kokonaisuutta. Kokonaisuudessaan työpaikalla tapahtuva oppiminen on kokemusten kautta tapahtuvaa oppimista. Oppimista tapahtuu jokaisena päivänä ja erilaisissa tilanteissa. Tätä kutsutaan ketteräksi oppimiseksi.

Tehokkainta oppimista tapahtuu silloin, kun ihminen saa tehdä työtään koskevia valintoja ja päätöksiä – ja kantaa niistä vastuun. Ole siis avoin ja rohkea.

 Tässä vaiheessa jokaisen kannattaa kääntää katse hetkeksi omaan työpaikkaan ja omaan itseensä. Minkälainen oppimisympäristö minun työpaikkani on? Miten sitä pitäisi muuttaa, että ketterä oppiminen olisi mahdollista? Ja pitäisikö myös minun asenteeni muuttua? Voisiko minusta tulla ketterä oppija?

 Yhdessä kohti tulevaa

 Pirkanmaan Voimian tuotantokeittiö Pata valmistuu toukokuussa 2022. Ensimmäisessä vaiheessa syyskuussa 2022 Padan asiakkaiksi siirtyy osa lasten ja nuorten palveluiden tuen keittiöistä. Padan valmistumisen myötä muuttuu moni asia, mm. palvelukeittiön kokki ei enää valmista ruokaa alusta alkaen. Uusi tehtävä on edelleen yhtä tärkeä ja merkityksellinen. Kokki vastaa siitä, että kuumennettava ruoka on herkullista ja maistuvaa niillä keinoilla, jotka hänellä on uudessa tehtävässään. Myös keittiön ruuan tilaamiseen liittyvä aikataulu muuttuu. Ensi vuonna keittiö pääsee muokkaamaan uutena toimintona toimipaikan ruokalistoja yhdessä asiakkaan kanssa mieleiseen päiväjärjestykseen. Edessä on siis uuden oppimista ja vanhoista tavoista luopumista. Koska keittiöiden siirtyminen Padan asiakkaiksi tapahtuu vaiheittain, oppiminen tapahtuu myös vaiheittain – ja ketterästi suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Ensi vaiheessa Padan asiakkaiksi siirtyneet palvelukeittiöt pääsevät opettamaan ja kertomaan seuraavissa vaiheissa siirtyville, miten uuden oppiminen onnistui ja mitä toimia kannattaa suosia ja mitä välttää. Kun uskaltaa vastaanottaa uutta tietoa ja osaamista sekä samalla luopua vanhasta, on mahdollista kehittää sekä itseään että toimintaa. Työn merkitys säilyy ja mahdollisesti vielä vahvistuu, vaikka muutokset työn toimintatapoja varmasti muuttavatkin.

Tätä uuden oppimisen vaihetta emme väistä vaan otamme ilolla vastaan – yhdessä rohkeasti ja ketterästi. Onhan yksi Pirkanmaan Voimian arvoista Yhdessä onnistumme!

 

Jos kiinnostuit ketterästä oppimisesta:

  • Leenamaija Otala, Soili Meklin: Ketterä oppiminen2 –Strategiasta käytäntöön. Kauppakamari, 2021
  • Leenamaija Otala: Ketterä oppiminen – keino menestyä jatkuvassa muutoksessa. Kauppakamari, 2018.

Jaa tämä artikkeli somessa!