Arvostamme korkealaatuisia raaka-aineita ja suosimme kotimaisia elintarvikkeita aina, kun se on mahdollista. Valmistamme ateriat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemus- ja ruokailusuositukset huomioiden turvataksemme hyvän päivän kaikille ruokailijoille päiväkotilapsista ikäihmisiin. Tarjoamassamme ruoassa ei ole muuntogeenisiä aineita eikä lisättyä natriumglutamaattia. Hankintakriteereissä huomioidaan elintarvikkeiden jäljitettävyyteen ja turvallisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät näkökohdat.
Vuonna 2023 Pirkanmaan Voimian ostamien elintarvikkeiden kotimaisuusaste oli 71 prosenttia.
Kotimaisuusaste lasketaan ns. volyymituotteista eli niistä tuotteista, joita hankitaan eniten. Laskennassa ei ole huomioitu tuotteita, joita ei voi saada kotimaisina kuten banaanit tai mausteet.
Käyttämiemme elintarvikkeiden alkuperämaa
- Naudan, sian ja siipikarjan liha suomalaista, saksanhirvi EU:n alueelta
- Maitotuotteet (93 %) pääosin suomalaista
- Rasvat, öljyt, kananmunat ja kananmunatuotteet suomalaista
- Kirjolohi suomalaista, pakastettu kala suomalaista tai EU:n alueelta
- Valmisruoka pääosin suomalaista, yksittäisiä tuotteita EU:n alueelta
- Tuoreet leivät ja pullat suomalaisista leipomoista
- Perunat ja kaali suomalaista, porkkana ja lanttu pääosin suomalaista, kausittain EU:n alueelta
- Salaatit, tomaatit, paprikat ja kurkut pääosin EU:n alueelta, kausittain suomalaista
- Hedelmistä omenat ja päärynät pääosin EU:n alueelta, omenat kausittain suomalaista
- Marjat pääosin suomalaista, muutamia poikkeuksia EU:n alueelta
Ostopalvelukumppanimme sitoutuvat käyttämään kotimaisia elintarvikkeita ateriapalvelussaan. Tuotteet ja kotimaisuusaste voivat kuitenkin poiketa Pirkanmaan Voimian kotimaisuusasteesta.
Ilmastomyönteisyys
Kaikissa päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksessa on perusruoan rinnalla kasvisruoka tarjolla päivittäin kaikille oppilaille vapaasti valittavana vaihtoehtona. (Lukuun ottamatta muutamaa yksittäistä poikkeusta, joissa kasvisruokaa ei voi tarjota tilanpuutteen vuoksi.) Kasvisruoka valmistetaan kouluruokailussa pääosin lakto-ovovegetaarisena eli se sisältää kasviskunnan tuotteiden lisäksi maitoa ja kananmunaa.
Lapsia ja nuoria ohjataan hyviin valintoihin positiivisen ruokakasvatuksen kautta rohkaisemalla maistamaan ja kokeilemaan uusia makuja. Lapset ja nuoret voivat valita ruuan vapaasti tarjolla olevista vaihtoehdoista. Kun kasvisruoka on tarjolla linjastossa ensimmäisenä, se houkuttelee maistamaan.
Pirkanmaan Voimia tukee Tampereen kaupungin tavoitetta hiilineutraaliudesta. Negatiivisten ilmastovaikutusten vähentäminen on kirjattu yhtiön ympäristöohjelmaan ja myös omistajatavoitteisiin. Vuonna 2020 Luonnonvarakeskus (Luke) laski Pirkanmaan Voimia Oy:n hiilijalanjäljen. Laskelman pohjalta on laadittu Voimian ilmastotiekartta. Tavoitteena on vähentää reilun viiden vuoden kuluessa kokonaispäästöjä kolmannes ja puolittaa ne vuoteen 2030 mennessä.
Tuotekehityksen keinoin lisätään kasvisruoan houkuttelevuutta sekä kasvisten ja muiden ilmastomyönteisten raaka-aineiden osuutta myös muissa ruokalajeissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi lihan, riisin ja maitovalmisteiden osittaista korvaamista ruoanvalmistuksessa vähäpäästöisemmillä raaka-aineilla. Pirkanmaan Voimia pyrkii siihen, että puolet lasten ja nuorten aterioista on ilmastoystävällisiä vuoteen 2023 mennessä, mikä on sopusoinnussa myös ravitsemussuositusten kanssa.
Ruokahävikin hallinta
Ruokahävikin hallinnassa ammattitaitoinen menekin suunnittelu ja yhteistyö asiakkaan kanssa on avainasemassa. Mikäli tähderuokaa jää, kaikissa päiväkodeissamme ja kouluissamme talon henkilökunnalla on mahdollisuus ostaa sitä mukaan. Ravintokeskukset Koukun Helmi ja Hatanpää sekä Tesoman koulun, Tampereen kansainvälisen koulun ja Tredu Santalahdentien keittiöt luovuttavat tähderuokaa ruoka-apuun. Koukun Helmessä ja kouluissa yhteistyökumppani on ev. lut. seurakuntien diakoniatyön Ruokapankki, joka koordinoi ruoka-avun jakelun edelleen. Hatanpää lahjoittaa tähderuoan päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsuun.
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä tekijä ilmastopäästöjen vähentämisessä. Tavoitteena on puolittaa hävikki vuoteen 2025 mennessä. Tämä edellyttää tarkkuutta keittiöiltä, aktiivista yhteistyötä asiakkaiden kanssa lautashävikin vähentämiseksi sekä ruoka-aputoiminnan laajentamista edelleen.
Eläinten hyvinvointi
Kana ja kalkkuna
Käyttämämme kananmunatuotteet on tuotettu salmonellavapaalla alueella ja niiden alkuperä jäljitettävissä tuottajalle asti. Kaikki käyttämämme tuoreet kananmunat ja kananmunavalmisteet ovat vapaiden kanojen munista valmistettuja.
Siipikarja on salmonellavapaalta alueelta ja broilerin alkuperä on jäljitettävissä tilalle asti. Yhtenä tärkeimmistä broilereiden hyvinvoinnin mittareista käytetään ns. jalkapohjaindeksiä. Hyvä jalkapohjaterveys kertoo broilerien hyvistä kasvuolosuhteista, esimerkiksi pehkun kunnosta ja lintujen suolistoterveydestä. Käyttämiemme tuotteiden broilereiden jalkapohjaindeksivaatimus on pienempi kuin 40. (Jos parven jalkapohja-tulehdusarvioinnin tulos ylittää 80 pistettä, on tarkastuseläinlääkärin ilmoitettava siitä tuottajalle sekä aluehallintovirastolle.)
Sika
Käyttämämme sianliha tulee tiloilta, joissa on käytössä terveydenseurantajärjestelmä Sikava. Sikavaan kuuluvilla tiloilla seurataan hännänpurentaa, joka on yksi sikojen hyvinvoinnin indikaattori. Hännänpurenta on häiriökäyttäytymisen muoto, jossa stressaantunut sika puree karsinatoverinsa häntää. Suomea, Ruotsia ja Norjaa lukuun ottamatta Euroopassa on edelleen yleistä, että saparot typistetään rutiininomaisesti. Sikava seuraa myös mikrobilääkkeiden kuten antibioottien käyttöä. Lääkkeitä käytetään vain sairaiden eläinten hoitoon eläinlääkärin määräyksestä ja valvonnassa.
Nauta
Rasvaton maito on pääruokajuomamme kaikissa asiakasryhmissä. Lounasravintoloissamme, isommissa päiväkodeissa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa maitoautomaateissa on vapaan lehmän maitoa. Vapaan lehmän maitoa tuottavien tilojen lehmät elävät pihattonavetassa, jossa ne saavat liikkua vapaasti, syödä omaan tahtiin ja viettää aikaa laumassa. Voimian toimipaikoissa juotiin vuodessa vapaan lehmän maitoa 655 551 litraa (2023).
Käyttämämme naudanliha hankitaan tiloilta, joissa on käytössä nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Naseva. Nasevaan kuuluvilla tiloilla mikrobilääkkeitä kuten antibiootteja käytetään vain sairaiden eläinten hoitoon eläinlääkärin määräyksestä ja valvonnassa. Naseva seuraa nautojen terveyttä ja hyvinvointia mm. seuraavien toimintatapojen kautta: tilan ja eläinlääkärin välinen terveydenhuoltosopimus, tehdyt terveydenhuoltokäynnit, vuosittain päivitetty terveydenhuoltosuunnitelma, tehdyt laboratoriotutkimukset sekä lääkekirjanpito.
Kala
Käyttämämme kala on WWF:n kalaoppaan keltaisen tai vihreän listan mukaista. Villikalan tulee olla pyydetty tavalla, jossa huomioidaan ainakin seuraavien kohtien täyttyminen:
• kalastus noudattaa paikallisia ja kansainvälisiä lakeja
• kalastusteho on kalakannalle kestävällä tasolla (ei ylikalastusta)
• kalastuksella ylläpidetään ympäristön monimuotoisuutta
Lisäksi kalatoimittajalla tulee olla sosiaalisen vastuun suunnitelma. Suunnitelmasta tulee ilmetä, miten liiketoiminnassa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja työelämän perusoikeuksia, hyödynnetään sosiaalisen vastuun sertifiointeja ja auditointijärjestelmiä ja työllistetään esimerkiksi nuoria tai pitkäaikaistyöttömiä.
Pirkanmaan Voimia luomuportailla
Pirkanmaan Voimian kaikissa toimipaikoissa käytetään luomutuotteita, mm. kaikki käytössä olevat puurohiutaleet ovat luomua. Vuonna 2022 luomutuotteita ostettiin n. 85 000 kiloa. Luomutuotteina käytetään eniten puurohiutaleita, piimää ja luonnonjogurttia.
Pirkanmaan Voimia on sitoutunut luomutuotteiden säännölliseen käyttöön ja edistämään kestävää kehitystä toiminnassaan. Voimian toimipaikoista lähitorien ravintolat, ikäihmisten asumispalvelut, sairaala ja päiväkodit ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla kaksi ja muut toimipaikat ovat ensimmäisellä portaalla.
Ostopalvelukumppanimme sitoutuvat tarjoamaan luomutuotteita Portaat luomuun -ohjelman ja Pirkanmaan Voimian porrastasojen mukaisesti ateriapalveluissa.
Portaat luomuun on ohjelma ammattikeittiöiden luomutuotteiden käytön ja luomutietoisuuden lisäämiseksi.