Kevättalvella lasten ja nuorten ruokalistaa piristävät tutut ja suositut laskiaispullat ja vappumunkit, mutta mitä muuta on luvassa? Helmikuussa kouluissa toteutetaan oppilaiden toivoma sämpyläbaari ja parhaillaan koululaiset ja opiskelijat tutustuvat teemapäivien aikana uusiin makuihin.
– Talvilomaa edeltävänä perjantaina kouluissa tosiaan on sämpyläbaari, kertoo Voimian tuotekehityksen esihenkilö Eeva Teuho. – Tuotekehitystiimi oli käymässä Tammelan koulussa viime talvena ja oppilaiden kanssa jutellessa nousi esiin toive ruokaisasta leivästä, johon voisi itse valita täytteen. Nyt toive toteutetaan: leivät tulevat leipomosta Ylöjärveltä ja liha- ja kasvistäytteet ovat meidän tuotekehittäjiemme ja kokkiemme yhteistyötä. Ateriaa täydentää mangojugurttijuoma.
Teuho kertoo, että vuosittain pyritään toteuttamaan erilaisia lasten ja nuorten toiveita sekä sijoittamaan lukukauteen muutamia kivoja yllätyksiä juhlapäivien yhteyteen. – Oppilaat arvostavat näitä pieniä herkkuhetkiä todella paljon. Laskiaispullia ja vappumunkkeja odotetaan joka kevät yhtä innokkaasti ja tietenkin nämä klassikot pysyvät meidän ruokalistallamme. Lisäksi on vähän uudempia tämän ikäryhmän mieleen olevia juhlia kuten ystävänpäivä, jolloin tarjoamme lounaan päätteeksi lapsille ja nuorille pienen makean jälkkärin kuten mehujään.
Alkukeväästä tamperelaisissa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on meneillään uusien makujen teema. Kerran viikossa on tarjolla uusi tai paranneltu ruokalaji, josta toivotaan asiakkaiden mielipidettä. – Nyt odotamme kiinnostuneina palautetta esimerkiksi nepalilaistyyppisestä kanakastikkeesta, Teuho kertoo. – Uuden ruuan kehittely vie aikaa, koska samalla on suunniteltava myös erityisruokavalioille sopivat vaihtoehdot. Valmistamme ruuan itse kastikepohjista alkaen. Jos ruoka saa poikkeuksellisen paljon hyvää palautetta, se merkitään ruokalistalla suosikkiruuan tähtimerkillä ja sitä saattaa olla myös tarjolla hieman useammin. Tavallinen ruokalistan kierto on kuusi viikkoa, jonka aikana on joka päivä eri ruokaa.
Pirkanmaan Voimian tuotekehitystiimi seuraa aktiivisesti ruuan menekkiä kouluissa ja päiväkodeissa, asiakkailta saatua palautetta sekä omien keittiöiden antamia kommentteja. Tiimin tärkeä mutta haastava tehtävä on kehittää ruokalistoja siten, että ruoka maistuisi lapsille ja nuorille sekä olisi terveellistä ja ravitsevaa. Merkittävä näkökulma on myös ruokakasvatus, jossa huomioidaan ruokahetki kokonaisuutena: ruokailuun käytetty aika, pöytätavat, juttelu kavereiden kanssa ja erilaiset arkea piristävät teemat ja juhlat.
Mitä muuta ruokasaleissa? Tutustu lasten ja nuorten palvelualueen kevään kalenteriin tästä: Kausikalenteri kevät 2025
Lisätietoja
Eeva Teuho
Tuotekehityksen esihenkilö, Pirkanmaan Voimia
s-posti: eeva.teuho@voimia.fi