Julkaistu: 20.4.2020

Kouluruokajakelu käynnistyy Tampereella

Perheille tehdyn kyselyn perusteella n. 8000 tamperelaislasta tarvitsee ruokahuoltoa koulujen ollessa suljettuina. Kouluruoan jakelu alkaa maanantaina 20.4.2020 ja viikon aikana oppilaille jaetaan n. 40 000 ruoka-annosta. Suurin osa valmistetaan Pirkanmaan Voimian keittiöissä Hervannassa ja Hatanpäällä ja loput hankitaan Voimian yhteistyökumppaneilta.

Pirkanmaan Voimian palvelutuotantopäällikkö Susanna Järvinen kertoo, että annospakattu koululounas sisältää pääruoan kuten keiton, puuron tai pihvin perunasoseen kera. Ruoat valmistetaan pääosin Voimian tuotantokeittiö Kattilassa Hervannassa ja Hatanpään ravintokeskuksessa. Kaikki ruoat ovat laktoosittomia ja jaossa on myös kasvisruoka, joka voi sisältää munaa ja maitoa. Erityisruokavalioasiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi muita erityisruokavalioita ei laiteta jakeluun. – Erityisruokavaliota noudattavat oppilaat voivat kuitenkin halutessaan käydä ruokailemassa avoinna olevissa kouluissa ennakkoilmoittautumalla rehtorille kaupungin käytännön mukaan, Susanna Järvinen lisää.

Tampereen kaupunki vastaa annosten jakelusta kouluilla sekä toimituksista koteihin. Ruoka-annoksia jaetaan maanantaisin ja keskiviikkoisin Tesoman, Ahvenisjärven, Sammon, Karosen ja Kämmenniemen kouluilla ja tiistaisin ja torstaisin Linnainmaan, Lielahden, Vuoreksen, Aleksanterin ja Talvitien kouluilla. Kylmäketjun takaamiseksi kylmäautot ovat kouluilla jakelun ajan. Ruoan noutajia pyydetään huomiomaan riittävä etäisyys, jotta annokset pystytään jakamaan turvallisesti.

Pirkanmaan Voimian tuotevastaava Maiju Suvannon mukaan ruoan valmistuksen ja jakelun suunnittelu lähti heti ripeästi käyntiin, kun tarvittava annosmäärä alkoi täsmentyä. Ruoan valmistus sujuu tavalliseen tapaan, mutta suurin haaste on annosten jäähdytys ja pakkaus.  – Jakeluun menevä ruoka pitää jäähdyttää nopeasti ja pakata annosrasioihin. Ruoan tarve osoittautui niin suureksi, että riittävästi jäähdytyslaitteita löytyy ainoastaan suurimmista toimipaikoistamme Kattilasta ja Hatanpään ravintokeskuksesta. Normaalisti valmistamme annospakattuja ruokia vähäisiä määriä. Nyt käytössä on koko pakkauskonekapasiteettimme, eikä se riitä tässä tilanteessa. Hankimme osan aterioista yhteistyökumppaneiltamme Pirkanmaalta, summaa Maiju Suvanto.

Susanna Järvinen toteaa, että tällaisessa pitkäkestoisessa poikkeustilanteessa kouluruoan merkitys näkyy ja sen arvo korostuu. – Koululounas helpottaa vanhempien työpäivän järjestelyitä olivat he sitten etätöissä tai työpaikalla. Lisäksi se vaikuttaa perheen talouteen. Teemme osaltamme parhaamme, että kotona ja avoinna olevissa kouluissa arki rullaisi mahdollisimman hyvin.

Kouluruokajakelu, muutosilmoitukset ja lisätiedot:

s-posti: kouluruokajakelu@tampere.fi
puh. 041 730 4006