Julkaistu: 1.10.2020

Opiskelijat seuraavat ruokahävikin määrää

Sammonkadun Tredun toimipisteessä ja koulutuskeskus Valossa Ylöjärvellä on reilun kuukauden ajan ollut käytössä hävikkivaaka, joka kertoo ruokailijalle välittömästi, paljonko biojätettä omalta lautaselta kertyi.

Koulutuskeskus Valossa opiskelijat palauttavat astiansa ruokailun jälkeen ja kaapivat ruoan tähteet biojätteeseen. Jäteastian yläpuolella olevalle näytölle ilmestyy lukema, joka kertoo jätteen määrän. Tänään tarjolla on ollut lihamakaronilaatikkoa ja hävikkiä tuli n. 12 grammaa ruokailijaa kohden. Voimian palveluesimies Virpi Antila Valon keittiöstä kertoo, että suurin osa opiskelijoista hämmästyy vaa’an näytöllä omaa tulosta ja kommentoi, että tulipa otettua vahingossa liikaa.

Sammonkadun Tredun keittiön palveluesimies Riitta Nieminen on vaakaan tyytyväinen. – Jotkut seuraavat määriä hyvinkin tarkkaan, mutta aina on niitäkin, jotka eivät välitä ollenkaan. Hävikin määrän saa vaihdettua myös euroiksi ja välillä herättelemme ruokailijoita miettimään, mikä on lautaselle jääneen ruoan rahallinen arvo. Jos tietyn päivän hävikki nousee huikeasti, on yleensä selityksenä joko perunan tai banaanin kuoret tai keiton liemi.

Tällä hetkellä hävikkivaa’alla voidaan seurata lautashävikin kehityssuuntaa pidemmällä aikavälillä tai näyttää yksilöllinen hävikkimäärä jokaiselle asiakkaalle erikseen. Tulevaisuudessa tavoitteena on, että oppilaat voisivat esimerkiksi koulujen infonäytöiltä seurata itse oman koulunsa hävikin määrää verrattuna naapurikoulujen vastaavaan. Ajatuksena on kiinnittää huomiota lautashävikin määrään ja oppilaiden mahdollisuuteen vaikuttaa siihen.

Näyttäisi siltä, että vaaka on vähentänyt hävikkiä, sanoo Voimian laatuvastaava Janna Oksanen. – Sammonkadun Tredussa biojätettä on kertynyt alle 10 kg päivässä ja määrään sisältyvät esim. kuoret ja paperilautasliinat. Määrä ei ole kovin suuri, kun opiskelijoita on kuitenkin n. 350. Oksanen lisää, että näin korona-aikana hävikkivaaka on myös hyvä turvavälin mittari: se vaatii muutaman sekunnin tauon jokaisen mittauksen välissä. Jos jonossa edetään liian nopeasti peräkanaa, ei vaaka anna tulosta.