Kirjoittaja:

Tarja Alatalo

Liiketoimintajohtaja, Ateria-ja puhtauspalvelut

Julkaistu: 3.3.2022

Varautumalla tulee ruoka pöytään ja siisteys pysyy

Kun suuri yleisö lukee mediasta uutisia häiriötilanteista tai kriiseistä lähialueella tai maailmalla, Voimia on osana kaupungin ja sairaanhoitopiirin varautumista ollut hereillä jo tovin. Voimian tehtävänä on valmiussuunnittelun avulla varautua niin normaaliajan häiriötilanteisiin kuin poikkeusoloihin. Meidän tulee pyrkiä turvaamaan sitkeästi niin ateria- kuin puhtauspalvelujen jatkuvuus käytettävissä olevilla kohtuullisilla keinoilla.

Mitä häiriö- ja poikkeustilanteet voivat olla?

Häiriö- ja poikkeustilanteista on monenlaisia, osaa ei ehkä sellaisiksi enää edes huomaa.  Tavallisimmasta päästä ovat – onneksi ei kuitenkaan liian usein tai laajasti – esimerkiksi sähkön ja veden jakelun häiriöt, häiriöt elintarvikkeiden saatavuudessa tai logistiikan häiriöt. Tietoliikenneyhteydet voivat olla poikki ja matkapuhelinliikenne tökkiä. Viime vuosina valmiussuunnittelua ja varautumistamme ovat haastaneet konkreettisesti myös monet isot asiat: koronapandemia, pakolaisten vastaanottaminen sosiaalitoimen tukena ja varautuminen henkilöstön laajaan poissaoloon tautiaallon takia tai työtaistelun seurauksena. Kaikesta olemme hyvin selvinneet – iso kiitos tästä kuuluu osaavalle ja äkkitilanteissakin toimintakykyiselle henkilöstöllemme. Paljon olemme oppineet ja tarkentaneet valmiusohjeistustamme vastaisuuden varalle.

Miten varaudumme?

Varaudumme häiriötilanteisiin toiminnallisesti. Mietimme etukäteen vaihtoehtoisia toimintatapoja ja tehtävien priorisointia, voimme tehdä muutoksia palveluissa ja ruokalistoilla. Meillä on vararuokaa ja kriittisiä tarvikkeita hieman jokapäiväistä tarvetta enemmän. Kriittisissä kohteissa on saatavissa varavoimaa, jotta tuotanto pystyy jatkumaan joiltakin osin.

Tärkeä osa varautumista ovat valmiusharjoitukset, viestiketjujen ja yhteistyön testaaminen sekä henkilöstön koulutukset ja perehdytykset. Pelkästään se, että huolehdimme omien voimavarojen ja osaamisen riittävyydestä vaihtelevissa tilanteessa, ei riitä, vaan meidän on edellytettävä sitä sopimuksissa myös yhteistyökumppaneiltamme ja alihankkijoiltamme. Huoltovarmuuskeskuksen Sopiva-suositukset avaavat asiaa tarkemmin.

Ajankohtaista nyt

Tällä hetkellä maailman huomio kiinnittyy sotaan ja inhimilliseen hätään Ukrainassa ja isot kaupungit, kuten Tampere, ovat kertoneet varautuvansa pakolaisten vastaanottamiseen. Työtä siis tiedossa meillekin. Kun ruokaa on pöydässä ja puhdas tila odottaa majoittujaa, on tulijan helpompi jaksaa eteenpäin.

Toinen konkreettinen ja huomiota vaativa asia juuri tällä hetkellä on tieto Avaintan työehtosopimusneuvotteluiden keskeytymisestä – kun ollaan sopimuksettomassa tilassa työtaistelutoimenpiteet ovat laillisesti mahdollisia.

Toivottavasti sopuun päästään neuvottelupöydissä niin maailmalla kuin Suomessakin mahdollisimman pian. Joka tapauksessa: Voimia on varautunut.

 

Haluatko keskustella aiheesta? Tavoitat minut Twitterissä @TarjaSAlatalo

Jaa tämä artikkeli somessa!