Julkaistu: 2.6.2022

Voimian Pata valmistaa syksyllä tamperelaislasten ja nuorten ateriat

Pirkanmaan Voimian uuden tuotantokeittiön Voimian Padan avajaisia juhlittiin 25.5.2022 Tampereen Lahdesjärvellä. Suomen nykyaikaisimmassa tuotantokeittiössä valmistetaan n. 33 000 ateriaa päivittäin päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin. Tuotantokäyttöön keittiö otetaan asteittain syksyllä 2022 ja vuoden loppuun mennessä Pata porisee täydellä teholla.

Kaupungin tervehdyksen avajaisiin tuonut pormestari Anna-Kaisa Ikonen ilmoittautui kouluruuan ja erityisesti pinaattikeiton ystäväksi. Hän arvosti asiakkaiden valinnanmahdollisuuksien lisääntymistä Voimian Padan valmistumisen myötä. – Tulevaisuudessa esimerkiksi koulu tai päiväkoti voi halutessaan valita ruokalistoista itselleen sopivimman. Erityisruokavalioiden valmistus keskitetään Voimian Pataan, jolloin niiden turvallisuus voidaan taata entistä paremmin. Pientenkin asiakasryhmien palveleminen onnistuu sujuvasti ja laadukkaasti. Padassa on myös huomioitu kasvunvara: tuotanto on tarvittaessa mahdollista jopa kaksinkertaistaa.

Perinteisen nauhanleikkaamisen sijaan tuotantokeittiö vihittiin käyttöön jääkiekon MM-kisahuumaan sopivasti: pormestari nosti Voimian Padan pelipaidan kattoon yhdessä Pirkanmaan Voimian toimitusjohtaja Esa Sairasen ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelän sekä Tampereen Nuorisovaltuuston edustajien kanssa.

Voimian Padan tärkein tehtävä on turvata hienon suomalaisen innovaation eli lasten ja nuorten maksuttoman ruokailun jatkuminen, vaikka kuntien taloudellinen tilanne kiristyy. Samalla varmistetaan myös riittävä tuotantokapasiteetti kasvavan päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosruokailun tarpeisiin, totesi Ilkka Mäkelä puheessaan.

Koko ruokapalvelualaa koettelee huoli ammattityövoiman saatavuudesta ja tilanne ei näytä tulevaisuudessa helpottuvan. Voimian Padan avulla pystytään paremmin varautumaan ammattilaisten saatavuuden vähenemiseen. Hyödyntämällä automaatiota ja robotiikkaa parannetaan myös työolosuhteita. Raskaat ja kuormittavat työvaiheet hoidetaan robottien avulla.

Voimian Padan talotekniikassa on huomioitu ympäristövaikutukset ja energiatehokkuus kaikissa ratkaisuissa. Rakennuksessa on ympäristöystävällinen CO2-jäähdytys​, lauhdelämpö hyödynnetään veden ja tuloilman lämmitykseen​ ja ilmastoinnissa otetaan lämpö talteen. Energiatehokas valaistus perustuu liiketunnistukseen. Logistiikan osalta ateria- ja lähettämökuljetusten yhdistyminen puolittaa kuljetusten määrän. Voimian Padan katolla oleva aurinkosähköjärjestelmä kattaa kolme neljäsosaa tuotantokeittiön tarvitsemasta jäähdytystehosta. Rakennuksessa on hyödynnettävissä olevaa kattopinta-alaa yli 3000 neliötä.

Katso video Voimian Padasta YouTubesta: https://youtu.be/Y4MNxF2VbIY

Lisätietoja

Toimitusjohtaja
Esa Sairanen
puh. 040 536 7117
Esa.sairanen@voimia.fi