Pirkanmaan Voimia on julkaissut Ruokahävikki-sivun, jossa voi seurata hävikin määrää tamperelaisissa kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa lähes reaaliajassa. Seurattavana on lautashävikki, eli se ruokamäärä, joka päätyy oppilaan lautaselta biojätteeseen.
Sekä Pirkanmaan Voimialla että asiakkaillamme on yhteinen tavoite nostaa ruuan arvostusta ja vähentää ruokahävikkiä. Yksi keinoista tavoitteen saavuttamiseen on hävikin määrän konkretisoiminen lapsille ja nuorille. Sivustolla julkaistu päivittyvä raportti on kehitetty asiakkaidemme toiveesta ja yhteistyössä heidän kanssaan. Seurattavana on lautaselle jäävän ruuan määrä, koska siihen ruokailijat voivat itse vaikuttaa.
Säännöllisesti päivittyvä PowerBI-raportti seuraa tamperelaisten koulujen ja oppilaitosten lautashävikin määrää. Avaa Ruokahävikki-sivu tästä. Sivulla olevan raportin saa isompaan tarkastelukokoon klikkaamalla.
Hävikin määrä on julkaistu grammoina oppilasta kohti. Alle 10 grammaa hävikkiä ruokailijaa kohti on hieno tulos! Kannattaa huomioida, että nollatulosta ei lautashävikistä saada koskaan, koska biojätteeseen kirjataan myös sinne kuuluvat banaaninkuoret, hedelmäkodat ja paperilautasliinat. Raportti ei kerro yksittäisen ruokalajin suosiosta tai epäsuosiosta, koska päivittäin on tarjolla kaksi eri ruokavaihtoehtoa, joiden tähteet luonnollisesti päätyvät samaan biojätteeseen. Kouluissa on myös erilaiset ruokalistat keskenään, joten koulukohtaista vertailua tietyn ruokalajin aiheuttamasta hävikistä ei voi tehdä.
Hävikin määrää tietyssä koulussa voi seurata päivä-, viikko-, kuukausi- tai vuositasolla. Mitä pidemmän ajanjakson ottaa tarkasteluun, sitä kattavamman kuvan tietyn toimipaikan hävikistä saa. Kouluja on myös mahdollista vertailla keskenään. Tilasto on saatavilla niistä kouluista ja oppilaitoksista, joissa on Voimian keittiö.
Keittiöhenkilöstö punnitsee hävikin päivittäin ja kirjaa määrän, joten inhimillisistä syistä esimerkiksi yksittäisen päivän hävikkimäärän kirjaus voi puuttua. Puuttuva satunnainen päivä ei kuitenkaan olennaisesti vaikuta kokonaiskuvaan.
Tärkeintä tietenkin edelleen on se, että koululaiset ja opiskelijat syövät heille valmistetun ruuan ja jaksavat opiskella koko pitkän päivän. Rohkaisemme myös maistamaan molempia ruokavaihtoehtoja, joita on tarjolla!
Voimia pyrkii omalta osaltaan aktiivisesti vähentämään ruokahävikkiä. Keskeinen tekijä on ammattitaitoinen henkilöstö, joka osaa arvioida ruuan menekin. Lisäksi keittiöissä pidetään kuukausittainen hävikkipalaveri, jossa analysoidaan kuukauden hävikki, keskustellaan sen syistä ja arvioidaan ja kokeillaan sopivia keinoja oman toimipaikan hävikin taklaamiseen. Mikäli ruokaa kuitenkin jää yli, osa toimipaikoista lahjoittaa ruokaa ruoka-apuun tai nuorisokeskuksiin.
Lisätietoja
Janna Oksanen
Laatuvastaava, Pirkanmaan Voimia Oy
janna.oksanen@voimia.fi
puh. 040 861 0718